Wat zijn etherische oliën?

Etherische of essentiële oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten.

Vrijwel alle planten produceren etherische oliën maar slechts een klein deel produceert ze in een hoeveelheid die winning mogelijk en rendabel maakt.

Misschien heb je wel eens van de geur van een roos, lavendel of vers gesneden munt genoten. Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of mandarijn geperst. Dan heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-bacterieel. Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen. Zuivere, onversneden essentiële oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder, geel, oranje, groen, tot diep blauw.

Door de geschiedenis heen zijn essentiële oliën in verschillende culturen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. Ook dieren in het wild kennen instinctief de mogelijkheden die etherische oliën uit planten ze kunnen bieden. Moderne wetenschappelijke studies bevestigen steeds meer de enorme voordelen van essentiële oliën voor onze gezondheid.

 

 

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande levens veranderende resultaten teweeg. Afhankelijk van de essentiële olie en het (therapeutische) doel, zijn de volgende toepassingen mogelijk:

AromatischAromatisch gebruik
Geur heeft invloed op je lichaam en emoties. Het stimuleert je hormonen en beïnvloedt je stofwisseling. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels.

Voordelen van aromatisch gebruik:

 •  Zuivert de lucht van ongewenste geuren en ziektekiemen;
 •  Opent de luchtwegen;
 •  Heeft een positieve invloed op je stemming, bijvoorbeeld bij boosheid of onrust.

Suggesties voor aromatisch gebruik:

 •  Inhaleer de olie via een diffuser (gebruik 4 druppels in een verdamper);
 •  Inhaleer de olie via je handen door een druppel olie in je handpalmen te wrijven en er een kommetje van te maken;
 •  Doe een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan.

Voor het verdampen van essentiële oliën kun je het beste een laag-warmte diffuser gebruiken; deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie behouden blijft. Hierdoor ben je zeker van de effectiviteit van de olie.

AromatischDirect aanbrengen op de huid
Door de natuurlijke moleculaire samenstelling zijn doTERRA CPTG® essentiële oliën veilig voor de huid. Hun chemische structuur zorgt ervoor dat ze gemakkelijk via de huid worden opgenomen. Als je essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt, ervaar je vrijwel direct de voordelen hiervan. Vanwege hun herstellende, kalmerende en desinfecterende eigenschappen worden essentiële oliën veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen.

Suggesties voor uitwendig gebruik:

 •  Breng de olie aan op het hoofd, de voeten, achter de oren, op de borst en rug;
 •  Breng de olie direct op het probleemgebied aan;
 •  Breng 1-2 druppels olie op de desbetreffende plek aan en wrijf deze zachtjes in om de circulatie en absorptie te bevorderen;
 •  Wrijf 1-2 druppels olie in de voetzolen. De poriën van de voetzolen zijn groter dan andere poriën, waardoor absorptie heel snel gaat. De olie dringt binnen 20 seconden in de bloedbaan en heeft een effect op het hele lichaam.

AromatischInwendig gebruik
Essentiële oliën kun je ook als voedingssupplementen gebruiken om zo je gezondheid te ondersteunen. Inwendig gebruik van essentiële oliën is specifiek voor doTERRA CPTG® oliën!

Suggesties voor inwendig gebruik:

 •  Doe 1-2 druppels olie onder je tong en laat even inwerken;
 •  Voeg 1-2 druppels olie aan een glas water toe en drink op;
 •  Mix een paar druppels olie met honing of melk en neem in;
 •  Doe een paar druppels olie in een lege plantaardige gelcapsule (te koop in natuurwinkels of apotheken) en neem deze in als een pil.

Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Check altijd het etiket voordat je een essentiële olie of een voedingssupplement inneemt! (‘For dietary use’ betekent dat de olie of het voedingssupplement ingenomen kan worden.)

Wanneer gebruik je welke toepassingsmethode?
Ieder persoon is anders. En elk mens reageert op een andere manier.