Hoe onze hormonen invloed hebben op wat wij voelen en hoe jij een hormoonvriendelijke omgeving voor je lichaam kunt creëren

In deze aflevering spreek ik met Lavinia Frantzen, hormoon coach & cyclus expert, hormoonproof receptontwikkelaar en inspirator.

We gaan in op hoe het komt dat we vandaag de dag te maken hebben met zoveel hormoonverstorende factoren en wat wij er al aan kunnen doen om ons lichaam te ondersteunen.

Lavinia legt mij uit dat onze hormonen, zeker als vrouwen, een stuk kwetsbaarder zijn. We hebben te maken met verschillende hoeveelheden hormonen op verschillende momenten in onze cyclus in ons lichaam. Zodra één van deze hormonen verstoord raakt, of een van de organen die de hormonen rouleert, dan zie je vaak een opeenstapeling van disbalansen ontstaan.

Hoe herken je een hormoon disbalans:
- Huiduitdagingen
- Veel moe zijn
- Swings in jou gemoedstoestand.
- Laag libido
- Stinkend zweet

Swings in jouw gemoedstoestand is een intersante, we kunnen al snel aannemen dat dit gewoon bij ons karakter hoort. Terwijl soms de basis is dat we we in een hormoonpiek zitten of dat er een algehele disbalans is.

Hierom is het zo waardevol om alleen al de tijd te nemen om jouw cyclus beter te gaan begrijpen. Zo zul je zien dat bijvoorbeeld rond je eisprong je misschien veel energie ervaart, terwijl je misschien ook prikkelbaarder bent en helemaal niet zo happy. Hier herken ik mezelf (Loussanna) heel erg in omdat ik altijd op dag 13 in mijn cyclus de flow kwijt lijk te zijn. Als ik dan terugtel kan ik het hiernaar herleiden. 

Dit snappen, legt Lavinia uit, maakt dat je het minder persoonlijk en zwaar neemt. Het haalt de druk er vaak af. Ook aan het einde van onze cyclus zie je vaak dat wij vrouwen wat naar binnen willen keren. Hier de ruimte voor creëren kan heel fijn zijn. Een olie die dan heel fijn is kan de Lavender zijn, deze brengt rust in ons systeem.


Factoren die verstoren en wat je kunt doen

In onze maatschappij hebben we veel te maken met xeno-oestrogenen. Dit is een chemische stof die in het lichaam een reactie oproept die oestrogeen normaal oproept. En dit is een onwijs verstorende factor voor ons lichaam. Het zit in allerlei producten, maar een grote boosdoener is onze cosmetica. Eén van de eerste stappen die Lavinia maakt met haar klanten is de cosmetica opschonen. Denk aan deo, tandpasta en make-up.
Voeding ook, hoe bewerkter het voedsel hoe intenser het is. Denk aan plastics waardoor we micro plastic stukjes binnen krijgen. Blikjes waar ons eten in verpakt is. Kies daarom om jouw maaltijden altijd met zo puur mogelijke producten te maken en het liefste biologisch, vanwege de gifstoffen die gebruikt worden in de kweek. Was je eten ook altijd goed. En onthoud: helemaal voorkomen dat we iets binnenkrijgen kunnen we niet. Dus zorg ook goed voor je lever. Dit doe je door groene groenten te eten. Broccoli, broccolikiemen (die zijn echt heel goed), spruitjes, bladgroentes, maar ook boerenkool of bieten kunnen heel fijn zijn voor de lever. Daarnaast kun je altijd een opschoning van de lever doen als je ziet dat deze erg verstoord is. 

Stress, in een 24/7 maatschappij kunnen we zo bezig zijn met doen doen doen. Terwijl vrouwen hier eigenlijk helemaal niet zo goed tegen kunnen. Mannen ook niet, maar vrouwen zijn nog kwetsbaarder. Dus leer je cyclus kennen en plan hier je agenda hierop. Intens sporten kan in het begin van je cyclus misschien heel fijn zijn terwijl later in je cyclus je misschien wel meer behoefte aan yoga of een fijne wandeling hebt.

Kijk naar eventuele alternatieven voor voorbehoedsmiddelen. En ja, soms is de pill of een hormoonspiraal de enige oplossing als je super vruchtbaar bent. Maar hous er rekening mee dat dit vol met syntetische hormonen zit en er ook hier natuurlijke opties zijn. Die te maken hebben met jw cyclus leren kennen en weten waneer je vruchtbaar bent.

Welke olie raad ze aan?

ClaryCalm is een hele mooie, zelf had ze veel te maken met een oestrogeendominatie en is ze o.a. deze olie op haar onderbuik gaan proberen. 

Clary Sage was één van de eerste olie die ze leerde kennen, breng hem aan tijdens jouw menstruatie op je onderbuik om tijdelijke pijn wat te verzachten. 

Lavender helpt je tot rust te komen waneer je cyclus hieraan toe is en je wat meer naar binnen wilt keren.


Wil je nu echt alles leren?
We hebben een prachtige opname voor jou!

Hoe kan ik je helpen?

Loop je ergens tegenaan? En je denkt dat ik je hierbij kan helpen? Laat hieronder je gegevens 

achter en we nemen contact met je op. 

Page Created with OptimizePress