Ik spreek vandaag met Jacqueline Wijnen.
Zij heeft 25 jaar ervaring in het basisonderwijs, is moeder van 3 prachtige zoons en is onder andere opgeleid op het gebied van hooggevoeligheid.
Over dit thema wilde ik graag al meer leren, namelijk hoe begeleid jij jouw kinderen door de feestdagen? Want de feestdagen zijn heel leuk maar kunnen ook ontzettend intens zijn. En als jouw kind dan ook nog eens gevoelig is voor prikkels, is het dubbelop feest.
Jacqueline heeft een aantal hele praktische tips.
Eén van de mooiste vind ik zelf dat je niet tegen alles in die dagen 'ja' hoeft te zeggen. Maar dat je, samen met jouw kind, wilt kijken naar waar wil het graag bij zijn. En wat slaat het liever nu even over of waar wil je korter aanwezig zijn zodat je rust en ademruimte kunnen bewaren gedurende deze periode in het jaar.
In staat zijn dit te kunnen creëren voor je kind hangt ook helemaal af van hoe goed je dit voor jouzelf als ouder kunt creëren. Kun je geland zijn en in het hier en nu met jou kind zijn wanneer ze thuiskomen van school? Of ben je dan eigenlijk nog druk met het afmaken van verplichtingen van de dag? Vooral moeders geven vaak aan geen tijd te hebben voor rustmomenten, terwijl die ook voor jou als ouder essentieel zijn in hoe jij er kunt zijn voor jouw kinderen.
Signalen opvangen dat jouw kind overprikkeld is kan alleen als je ruimte creëert om met elkaar te spreken, even die extra tijd met het naar bed brengen, of een wandeling in de avond maken met zijn 2en. Zodat er ruimte is om behoeftes uit te spreken.
Signalen waar je op kunt letten zijn:
• Zien dat je kindje sneller en vaker huilt dan normaal
• Aan je kind merken dat het veel moe is
• Om hulp vraagt omdat het het overzicht kwijt is
• In erge gevallen uit zich dit in boosheid of frustratie
Hoe kun je prikkels beperken?
• Zoals ik net al noemde kijken naar welke dingen je kunt overslaan
• Bewust rustmoment in bouwen: even samen een boekje lezen voor je kindje weer gaat spelen, of iets eerder ophalen
• Oliën gebruiken voor bijvoorbeeld een voet- of handmassage. En laat dan vooral jouw kind kiezen naar welke olie nu hun aandacht trekt
• Beperk eten wat voor overprikkeling en vermoeidheid kan zorgen, zoals veel suikers en vet - dit betekend niet dat het er nooit mag zijn, maar zoek hier naar een gezonde maat
• Weet waar je wel of geen punt van maakt, een kind kan te laat zijn of even niet meteen z’n schoenen opruimen als het thuiskomt - maar komt de boodschap aan als je hier nu een punt van maakt of kun je beter de dag in rust beginnen met elkaar?
En last but not least... zorg als ouder goed voor jezelf. Vetiver is bijvoorbeeld een hele mooie olie die ons uit ons hoofd trekt naar het hier en nu. Neem als ouder de ruimte om even te landen en rust te creëren voor jezelf zodat je dit ook in deze tijd van het jaar voor jou kind kunt creëren.
Wil je meer weten? Luister dan de podcast terug.
Loop je ergens tegenaan? En je denkt dat ik je hierbij kan helpen? Laat hieronder je gegevens
achter en we nemen contact met je op.