Blog Kinderen en essentiële oliën

Drukke feestdagen, koud wisselend weer... Het heeft effect op ons. En niet alleen op ons maar ook op de kleintjes onder ons.
 
Hoe fijn is het dan als we onze kinderen door deze wintermaanden heen extra kunnen ondersteunen? Laat me je meenemen in verschillende situaties en wat je kunt doen door middel van essentiële oliën.
 
Maar voordat we hierin duiken met elkaar wil ik je kort uitleggen wat een essentiële olië is, of ook wel etherische olie genoemd. Veel planten bevatten stoffen die wij met het blote oog niet zien. Deze stoffen zijn veelal hoog geconcentreerd en daardoor heel krachtig. Ze worden ook wel essentiële oliën genoemd.
 

Essentiële oliën geven de plant zijn/haar geur, beschermd hem/haar tegen bacteriën, virussen, insecten en allerlei andere invloeden van buitenaf. Ze beschermen de plan eigenlijk tegen alles wat maar een bedreiging kan vormen voor zijn of haar gezondheid.
Zodra we de plant destilleren komen de essentiële oliën van de plant vrij.
En deze olie kunnen wij inzetten om onze eigen gezondheid, zowel lichamelijke als emotioneel, te ondersteunen.
Als je essentiële oliën thuis wilt gebruiken, is het belangrijk dat je kijkt naar de kwaliteit van een olie. We zijn zo beschermend voor onze kinderen maar met essentiële oliën is goedkoop ook wel duurkoop. Ontzettend veel oliën worden verdund, chemisch nagemaakt of gemengd met goedkopere varianten. Hierom werk ik zelf met de oliën van het merk doTERRA. Wil je meer weten over hoe deze oliën gewonnen worden en hoe ze zuiverheid kunnen garanderen? Bekijk dan Alles wat je in deze blog lees over hoe je de olien kunt gebruiken gaat ook over de oliën van dit merk.
 
Hier 5 oliën die fijn zijn om thuis te gebruiken:

Lavender (Lavendel olie)
Wie kent hem niet? Deze olie kun je goed gebruiken bij kinderen van alle leeftijden als we hem op de juiste manier verdunnen. Alleen het ruiken van deze geur, beïnvloedt een gedeelte in ons brein wat onze gemoedstoestand beïnvloed. En kan direct een kalmerend effect hebben.
3 manieren om deze olie te gebruiken:
- Wanneer jouw kindje spanning vasthoud in zijn lichaam, denk aan de schouders, de nek, de buik. Kun je de lavendel zacht aanbrengen met wat draagolie en masseer even rustig dit gebied.
- Wil je jouw kindje voorbereiden op de nacht? Dan kun je bijvoorbeeld de voetjes heerlijk inmasseren met deze olie.
- Of diffuse hem in de slaapkamer of in huis wanneer je rust en kalmte wilt stimuleren.
 
Roman Chamomile (Kamille olie)
Deze olie staat bekend om zijn zachtheid, de geur stimuleert ook rust en sereniteit. Daarnaast is deze olie verzachtend voor de huid. Een perfecte olie om met de juiste verdunningen een rustgevende massage mee te geven.
3 manieren om deze olie te gebruiken:
- Gebruik 1 druppel in het badwater. Hij ondersteund hun lichaam om echt tot rust te komen.
- Breng verdund aan op stukjes huid die er wat ruw en rood uitzien voor extra verzachting.
- Gebruik in de diffuser voor het slapen gaan of breng 1 druppel aan op het kussen.
 
Wild Orange (Sinaasappel olie):
Ook wel de zon in een potje genoemd. Deze olie is heerlijk om in de diffuser te gebruiken. Ze creëert een vrolijke en energierijke sfeer in huis. Daarnaast is dit een olie die je ook veilig intern kunt gebruiken als je maar glas gebruikt en plastic vermijd. 
3 manieren om je deze olie te geruiken:
- Je kunt deze olie toevoegen aan je water of een druppel in de yoghurt of in het water gebruiken. Om saai eten op een gezonde manier lekkerder te maken voor jouw kindje.  
- Gebruik hem in de diffuser om een positieve sfeer in huis te krijgen.

- Je kan hem verdund aanbrengen op de huid. Bij boze buien kan deze olie in veel gevallen rustgevend en vrolijkmakend werken. Let hierbij wel op: Smeer deze olie niet op voor je de zon in gaat, hij is fototoxisch, dit betekend dat hij voor verkleuringen op de huid kan zorgen in de zon.
  
Stronger (een mix speciaal voor de kleintjes)
Mensen die bekend zijn met de olien van doTERRA kennen de mix On Guard. Deze mix is er speciaal om het gezonde immuunsysteem te ondersteunen. Alleen deze mix bevat ook oliën als kruidnagel en kaneel. Die vrij intens kunnen zijn voor de huid. Stronger is een zachtere variant voor de kinderen. Hier hebben ze zachtere oliën gebruikt die ook beschermende eigenschappen hebben. (Officieel is hij voor kindjes vanaf 3 jaar)
3 manieren om deze olie te gebruiken:

- Breng hem aan onder de voeten of in de nek voor je kindje naar school of naar de opvang gaat.
- Gebruik hem wanneer je ziet dat het immuunsysteem van jouw kindje wat extra ondersteuning nodig heeft. Breng hem dan elke 2 uur even aan overdag in de nek of langs de ruggenwervel.
- Wanneer jouw kindje druk rondom de oren ervaart kun je deze olie achter de oorschelp langs en langs de kinlijn smeren. Dit wil je zeker wel een paar dagen vol houden.
 
Balance (een mix om te gronden)

Dit is een heerlijke mix om verdund te gebruiken. Hij is fijn voor de ouders en voor de kinderen. Hij ondersteund bij het gronden en dicht bij jezelf kunnen blijven door de dag heen. 
3 manieren om deze olie te gebruiken:
- Verdun hem met draagolie en breng aan langs je kindjes ruggenwervel, voor je kindje naar de kinderdagopvang gaat en/of voor het slapen. Elk momentje dat je voelt dat er behoefte is aan extra rust en stabiliteit.
- Gebruik hem in de diffuser wanneer de kinderen druk en gespannen zijn. Je kan hem in de avond mooi combineren met de lavendel voor rust en sereniteit. Terwijl door de dag heen en tijdens het spelen hij goed te combineren is met de Wild Orange.
- Gebruik deze olie als ouder zelf ook! Je kunt er perfect de dag mee starten en de dag mee afsluiten. Hij kan jou ondersteunen in jouw rol als ouder. En hoe beter we zelf gegrond zijn hoe meer rust we vaak bij onze kinderen zien.
 
 
Verdunnen? Hoe werkt dit en waarom doe je dit?
We verdunnen een essentiële olie om de opname ervan te vertragen en te verspreiden over een groter gebied. Op deze manier is het zachter voor een gevoelige huid en dunne huid.
Zelf  werk ik graag met gefractioneerde kokosolie omdat deze een hele fijne structuur heeft en hierdoor geen vettige laag achterlaat op de huid. Je kan een roller op maat voor jouw kindje maken of direct verdunnen in de hand voor je de olie aanbrengt.
 
Baby 0-3 maanden: Verhouding verdunning 1 druppel EO op 20 druppels draagolie FCO (1 EO : 20 FCO)
Baby 3 - 6 maanden: Verhouding verdunning 1 druppel EO op 15 druppels draagolie FCO (1 EO : 15 FCO)
Baby/dreumes 6 maanden tot 2 jaar: Verhouding verdunning: 1 druppel EO op 10 druppels draagolie FCO (1 EO : 10 FCO)
Kleuter 2-4 jaar: Verhouding verdunning 1-3 druppels EO op 5 druppels draagolie FCO (1 EO : 5 FCO tot 3 EO : 5 FCP)
6 jaar en ouder: Je mag de zachte oliën in kleine hoeveelheden puur gebruiken en verdund sterke oliën naar behoefte. Hete oliën wil je ten alle tijden verdunnen.
 
Dat je dit blog leest laat zal zien dat je als ouder zo bewust bezig bent met hoe jij op een natuurlijke manier voor jou kinderen kunt zorgen!
Dit zijn 5 oliën die interessant kunnen zijn voor de kleinsten onder ons.
Hopelijk helpt het jou op weg, en ondersteund het jou en jouw gezin in deze donkere maanden.

 
Liefs Loussanna

Hoe kan ik je helpen?

Loop je ergens tegenaan? En je denkt dat ik je hierbij kan helpen? Laat hieronder je gegevens 

achter en we nemen contact met je op. 

Page Created with OptimizePress